Hur kan man lära sig svenska på bästa sätt?

Är du nyanländ i Sverige? Eller vill du bara bättra på dina svenskakunskaper? Att lära sig ett nytt språk kan kännas övermäktigt, men det går! Och som tur är finns knep att ta till. Så hur kan man lära sig svenska på bästa sätt? Här är fem tips!

person-som-frågar-hur-man-kan-lära-sig-svenska-på-bästa-sätt

Att lära sig ett nytt språk – en ny värld 

Absolut, att lära sig ett nytt språk är tidskrävande och utmattande. Men det är också roligt, utmanande och nyttigt för hjärnan på så många sätt. Du får nya vänner och lär känna en helt ny kultur, nya livsstilar och kanske till och med nya möjligheter. Samtidigt kommer de flesta språkinlärare också till insikt om att personerna som pratar detta nya språk inte är så olika de själva trots allt – vilket man kanske hade trott innan. Många som lärt sig ett främmande språk som vuxna menar också att det är ett evighetsprojekt – och att det är en av tjusningarna. Ju mer du lär dig av ett språk, desto mer inser du vad som finns att lära. 

Fem tips på hur du kan lära dig svenska på bästa sätt

1. Våga göra fel

Detta första tips är kanske en av de saker man som språkinlärare behöver kämpa mest med. Att acceptera att det är okej, och till och med nödvändigt, att säga och skriva fel är A och O för att ens våga börja uttrycka sig på det nya språket. Så bara kasta dig ut och strunta i vad folk eventuellt kommer tycka! De allra flesta blir nog bara imponerade över att du håller på att lära dig ett nytt språk, och om de inte skulle bli det beror det med stor säkerhet på att de aldrig vågat sig på att lära sig ett nytt språk själva. Och kom ihåg att det är när du säger eller skriver fel som du kan upptäcka att så är fallet, och rätta till det.

3. Tekniken är din vän

Idag har vi tillgång till ett överflöd av diverse tekniska hjälpmedel. Hemsidor som hjälper till med glosinlärning, podcasts där ordförråd och uttal diskuteras och appar som kan lära oss hela språk från grunden. Dessutom är många av dessa tjänster helt gratis. Googla eller besök ditt lokala bibliotek och undersök vilka redskap som just du föredrar. 

3. Lyssna, läs och se på lättläst svenska

Insup så mycket svenska som du bara kan! Till en början är ett tips att lyssna på specialanpassad lätt svenska. Du kan till exempel lyssna på eller läsa lättförståeliga nyheter i radio, på tv eller i tidningen. Ett annat tips, som kan låta skrattretande, är titta på svenska barnprogram. “Fem myror är fler än fyra elefanter” är ett gammalt men älskat sådant, även bland vuxna. Om du tröttnar på det, kan du prova att byta och titta på tv-program riktade till vuxna istället, som en dramaserie eller en deckarfilm, så länge det är en genre som intresserar dig. Då kommer du uppskatta det, även om du kanske inte förstår precis allt som sägs. Dessutom kan du sätta på undertexter på svenska, även när du tittar på en film eller serie med svenskt tal, för att verkligen förstå och även lära dig hur ord stavas. 

4. Ha kul med svenskan

Målet med att lära sig ett nytt språk är ju i grund och botten att du pratar språket med en annan förstår, den lyssnar och svara sen tillbaka på samma språk. Så har du uppnått detta har du egentligen nått ditt mål! Men för att bli riktigt bra behöver du se till att du har roligt med svenskan. Gillar du att spela basket? Gå med i ett svenskt lag. Älskar du att skriva dikter? Hugg tag i pennan och skriv några rader på svenska. Är din stora passion radioteater? Du förstår. Gör något kul med din svenska, så känns det inte som att du sitter i skolbänken dagarna i ända.  

5. Regelbundenhet är nyckeln

Det är kanske här den tidskrävande delen av språkinlärning träder fram som tydligast. Ju oftare och ju mer regelbundet du använder det nya språket, desto mer och desto snabbare kommer du lära dig det. Du behöver helt enkelt integrera svenska i din vardag. Därför är det allra bästa att vistas i en helt enspråkig miljö, där du inte har något val och helt enkelt tvingas prata och skriva endast det nya språket. Ett sätt att se till att detta händer är att arbeta i en miljö där det pratas mycket och då helst bara svenska.

Lär dig svenska på bästa sätt hos SFS Facility

SFS Facility är ett familjeföretag med över 20 års erfarenhet inom hotell- och företagsstäd i Mellansverige. Vi ställer inga krav på att du ska kunna prata svenska när du börjar arbeta hos oss. Detta för att vi gärna ser att du lär dig det under tiden du jobbar. Vi har en multikulturell och öppen arbetsmiljö dit alla är välkomna och blir positivt bemötta. Därför är vår arbetsplats en perfekt plats för att lära sig svenska på bästa sätt. Vill du arbeta som städare eller arbetsledare hos oss i Stockholm, Norrköping, Nyköping eller Örebro? Välkommen med din ansökan idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *