Svenska för nyanlända – lär dig svenska på jobbet!

Är du nyanländ och i behov av att lära dig svenska? Kanske letar du också efter ett jobb? På vissa arbetsplatser kan du få båda två! Du behöver inte kunna svenska för att arbeta hos en del företag, för att du lär dig det under tiden. Svenska för nyanlända har aldrig varit enklare – här får du 4 tips om hur du kan lära dig svenska!

Svenska för nyanlända – vad är det?

Svenska för nyanlända innebär en undervisning i det svenska språket som är anpassad för personer som har ingen eller lite kunskap i svenska och är bosatta i landet. Ämnet kallas svenska som andraspråk, vilket innebär att lärarna kan undervisa svenska för elever som inte har kunskap i ämnet sedan tidigare.

4 tips för att lära sig svenska

Om du är nyanländ och vill lära dig svenska finns många forum som kan hjälpa dig med det.

1. Läs SFI! Om du bor i Sverige och är över 16 år har du rätt att delta i gratis SFI-undervisning. SFI står för “svenska för invandrare” och lärs ofta ut av lärare som har kunskaper i svenska som andraspråk.

2. Läs eller lyssna på lätta nyheter! Det finns flera tjänster som erbjduer nyheter på lätt svenska. Till exempel finns tidningar på lättläst svenska att läsa online helt kostnadsfritt, och Sveriges Radio sänder både “Radio Sweden – på lätt svenska” för dig som är ny i Sverige och “Klartext – nyheter på ett enklare sätt”, som presenterar nyheter på lätt svenska.

3. Gå på språkcafé! Både små och stora städer brukar anordna träffar på så kallade språkcaféer. De går ut på att man går dit och träffar andra personer, som också vill träna på det språket du vill träna på, eller som har kunskaper i det språket. I vissa fall pratar man ett språk under en del av tiden och därefter ett annat resten av tiden. Då kan du både lära dig och lära ut ett språk – smart, eller hur?

4. Välj en arbetsplats där du får lära dig svenska på jobbet! Det låter kanske för bra för att vara sant, men vissa arbetsplatser kräver inte att du ska kunna svenska när du börjar utan låter dig lära dig språket under tiden du jobbar. På så sätt kan du ha en inkomst, lära känna nya människor och lära dig språket – samtidigt!

Svenska för nyanlända – tillsammans med SFS Facility

SFS Facility arbetar med företags- och hotellstäd i Mellansverige. Vi erbjuder alla våra medarbetare gratis yrkesutbildning och hjälper till med svenska för nyanlända, genom att du som nyanländ gärna får lära dig svenska med oss under arbetstid. Vi vill vara en trygg och omtänksam arbetsgivare och har utöver detta kollektivavtal och företagshälsovård samt är godkända av Arbetsmiljöverket. SFS Facility är verksamma i Stockholm, Norrköping, Nyköping och Örebro. Vare sig du har bott i Sverige länge eller är nyanländ är du alltid välkommen till SFS Facility. Skicka gärna en spontanansökan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *